Beleggers op de Europese aandelenbeurzen deden het donderdag rustig aan en waren in afwachting van ontwikkelingen omtrent het Amerikaanse schuldenplafond. Voorlopig staan de Democraten en Republikeinen nog lijnrecht tegenover elkaar. Mocht de overheid voor 17 oktober geen toestemming krijgen om meer te lenen, dan zullen de Verenigde Staten voor het eerst niet in staat zijn om schulden af te lossen.

De Europese indices waren lange tijd vrijwel ongewijzigd, maar zakten weg nadat de graadmeters op Wall Street terrein verloren. De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 374,83 punten en de MidKap daalde 0,2 procent tot 577,30 punten. De FTSE in Londen steeg 0,2 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,4 procent daalde. De CAC 40 in Parijs leverde 0,7 procent in, mede door een stevig verlies voor Schneider Electric (min 3,2 procent).

,,De shutdown in de VS zal effect hebben op de economische groei, hoewel het effect beperkt zal zijn”, aldus een handelaar in Geneve. ,,De patstelling tussen de Democraten en Republikeinen is zorgwekkend omdat dat een uitwerking zal hebben op de onderhandelingen over de schuldenlimiet.”

Unilever

De sterkste stijger in de AEX was Unilever met een winst van 1 procent. chipmachinemaker ASML met een winst van 1 procent. Imtech volgde met een plus van 0,7 procent. De technisch dienstverlener eist het bedrag van 22 miljoen euro op dat het bedrijf nog tegoed heeft van Adventure World Warsaw in Polen. Air France-KLM stond onderaan in de AEX met een min van 2,3 procent.

In de MidKap ging industrieel toeleverancier Aalberts Industries aan kop met een plus van 1 procent. Dinsdag en woensdag was het was- en voedingsmiddelenconcern nog een van de sterkste dalers na een tegenvallend handelsbericht over het derde kwartaal. Air France-KLM stond onderaan in de AEX met een verlies van 2 procent.

BP

In Londen klom BP 1,5 procent. De Britse oliemaatschappij heeft een juridische overwinning behaald in een lopende zaak over het uitbetalen van schadevergoedingen als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

De euro was 1,3637 dollar waard in vergelijking met 1,3592 bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 103,31 dollar er vat. Brentolie was met 109,02 dollar per vat 0,2 procent goedkoper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl